Ostatné dva roky nám protipandemické opatrenia v súvislosti s koronavírusom nedovolili uskutočniť Rekondično-integračný pobyt Klubu Kĺbik, aj keď vždy bol pokus o jeho zorganizovanie. Tento rok sa to všetko konečne podarilo. Moje pocity z pobytu sú skvelé. Zišla sa tu skupinka pomerne mladých rodičov s deťmi, ktorí sa pred pobytom nepoznali (až na tri rodiny, ktoré už s nami pobyt absolvovali.). Dokázali si hneď porozumieť, nájsť k sebe cestu a nadviazať priateľské vzťahy. Preto sa pobyt od začiatku do konca niesol v milej a priateľskej atmosfére. Pobyt absolvovalo 16 detí, zväčša vo veku od 2 do 11 rokov. Najmladší účastník bol Karolko, on mal v tom čase 2 mesiace, ale zvládal to statočne. Nikdy sme ho nepočuli plakať. Najstaršia účastníčka, už viac ako animátorka, Timka mala 15 rokov.

V piatok 15.7.2022, kedy začínal náš pobyt, sme sa poponáhľali s ubytovaním, aby sme si užili blahodarné účinky minerálnej vody v Aquacity Poprad. Prezreli sme si celý areál, v ktorom sa nachádza 13 vnútorných a vonkajších bazénov. Boli sme nimi nadšení. Program R-i pobytu sme vystavali tak, že každý z nás si mohol počas dňa užiť slnko a bazény, koľko sa mu páčilo a ako mu to dovolilo zdravie. Deti sa vždy pri bazénoch pohybovali v sprievode rodičov. Každý deň počas pobytu a vždy po večeri sme sa stretli s celou skupinkou účastníkov, aby sme postupne plnili úlohy a aktivity vytýčené v programe R-ip.

 

Prvý deň po vzájomnom zoznámení sa a krátkom predstavení každej rodiny nasledovala Výročná členská schôdza Klubu Kĺbik. Zlatým klincom programu bolo prvý večer narodeninová oslava Remíka a Remky a všetkých malých Kĺbikárov. Samozrejme, nesmela pri tom chýbať velikánska torta, ktorú nám sponzorovala rodina Kšenzuliakových. Ovocná torta bola chutná a ulahodila deťom aj dospelým. V závere večera bol každý účastník pobytu obdarovaný tričkom s logom R-ip KK.

Druhý večer bola na programe zábava, teda minidisco, kde naše animátorky Timka a Lili predvádzali tance a deti ich pohyby opakovali. Dievčatá mali pohyby starostlivo nacvičené, zábava bola skvelá, do tanca sa zapojili aj niektorí rodičia.

Krásnu slnečnú nedeľu využili účastníci pobytu na výlet do „Vysokých Tatier“. Odviezli sa vláčikom do Starého Smokovca a odtiaľ pokračovali na Hrebienok pozemnou lanovkou. Deti aj dospelí mali príjemný zážitok.

 

Všetci si vychutnali krásu našich prekrásnych slovenských veľhôr. Po návrate na hotel sa už tešili na detské predstavenie – koncert „Dúhalka“, kde si deti zatancovali a zaspievali spolu s úžasnou speváčkou.

V nedeľu si rodiny Valová a Držiaková pripravili pre deťúrence tvorivé dielničky. Deti si vyrábali náramky z gumičiek, navliekali koráliky a všeličo iné. Do tejto praktickej činnosti sa zapojili aj najmenšie deti. Hotové výrobky darovali rodičom a priateľom.

Zaujímavosťou počas víkendu boli pripravené animácie hosťujúceho hotela. Deti si zaplávali s morskou pannou, tancovali v bazéne na detské piesne, fotili sa s postavičkami z rozprávky Madagaskar, navštívili kútiky tvorivých dielní a všetci dospelí aj deti si mohli zacvičiť v bazénoch Aqua Gym.

Pondelok patril rodinám Lechmanovým, Kšenzuliakovým a Bielovým. Vymysleli si pre nás vedomostnú súťaž, ktorou nás sprevádzala Eliška L. a bola v tom úžasná. Pri odpovediach sme museli trochu rozmýšľať, ale napriek prázdninám to decká dali na výbornú. Po tejto súťaži Martinka B. s deťmi predvádzali rôzne aktivity a súťaže s balónmi, a to teda bola zábava, smiech a kopec srandy. Deti sa poriadne pri tom unavili a tak si oddýchli pri tvorivých dielňach.

Posledný večer sa všetky deti tešili na karneval, ten mali na starosti Vydarení, Valoví a Marhaví. No možno najviac sa tešili na odhaľovanie celotýždennej hry na „Tajného priateľa“.

Hra „Tajný priateľ“ beží počas R-ip KK už niekoľko rokov, je to už naša tradícia. Kto ju nepozná, v krátkosti opíšem…..v prvý večer si z poskladaných lístkov s menami účastníkov pobytu (tak, aby nikto nevidel meno) vyberie každá osoba lístok a neprezradí to nikomu, koho si vytiahla (samozrejme okrem malých detí, ktorí nevedia čítať…a na tomto pobyte ich bolo teda dosť). Zapamätá si jeho meno a potom dotyčný „Tajnému priateľovi“ preukazuje pozornosť počas celého pobytu malými drobnôstkami, napríklad mu položí malý darček pred dvere a pod., závisí to od kreativity osôb. Na konci pobytu sa so zaviazanými očami odhaľuje „Tajný priateľ“. Pri tejto hre je vždy od prvého do posledného dňa nesmierne veselo. No a keď sme sa už dozvedeli, kto mal koho za tajného priateľa, tak nasledoval karneval, kde sa nám predviedli starostlivo pripravené deti v maskách.

 

Na parkete sa zišli tri rozkošné Elzy, dva pestré motýle, cyklista Sagan, mladá čarodejnica, mačka Mica, slovenská deva v kroji, prekrásny gepard, krásna Rapunzel, usilovná včielka, usmiaty Mickey Mouse, pestrofarebná havajská tanečnica a futbalista Messi. Všetci si spoločne zatancovali a zabavili sa. Na spestrenie programu si tatko Frederik so Sofinkou pripravili skladanie maxi puzzle, z čoho mali deti veľkú radosť. No a nakoniec prišla odmena v podobe sladkej torty, ktorou nás obdarila rodina Vydarených. V závere večera si všetky odniesli certifikáty o účasti na R-ip KK a tiež malé pozornosti, o ktoré sa postarala naša úžasná Janka.

V programe R-ip KK bola aj každodenná sociálna terapia so zaujímavým a trefným názvom: „Na kávičke s rodinou…“. Rodičia si vopred dohodli stretnutie a bez obáv sa vyrozprávali o svojom trápení s chorobou – detskou reumou. Túto časť programu si pochvaľovali hlavne rodičia novodiagnostikovaných detí a odchádzali odtiaľ s pocitom úľavy a pozitívneho myslenia.

Na záver vám chcem všetkým poďakovať za skvelé momenty a nádherné chvíle v kruhu priateľov. Boli ste úžasní a tešíme sa na Rekondično-integračný pobyt Klubu Kĺbik znova o rok.

DK

 

Pocitovníky z R-i pobytu KK 2022: https://www.mojareuma.sk/pocity-z-popradu-2022/

autor loga a baneru KK: Ing. Michal Finka

foto: archív KK a rodín